Regler för tunga A-traktorer

  visningar 105,413

Motorblog of Sweden

Månad sedan

MOS träffar Göran Ottosson som jobbar som teknisk support på Opus Bilprovning. Där kollar vi upp regler kring vad som gäller när man ska bygga om och regga in tunga fordon till A-traktorer.
Bli medlem i kanalen för att få åtkomst till flera förmåner:
secycle.info/crone/LRG4kwAGxFyELE33Q8bvtAjoin

Kommentarer
Örjan Jansson
Örjan Jansson 5 dagar sedan
Det största felet med en A-traktor och mopedbilar är ju att dom kör upp på en moped och sen få ut och köra typ sånna här fordon . Sen att dom kör upp för körskolan och inte för trafikverket , det är ju trafikverket som har ansvar för vilka som får vara ute med fordon i trafiken . Så det gäller att fordonsföraren av en själv kan bedöma vad den klarar av eftersom regelverket har dåliga regler på vilket fordon som den aktuella föraren har kunskap om . Regelverket är mer ute hur fordonet får vara ,än vem som får framföra dem.
Linus Dahlman
Linus Dahlman 11 dagar sedan
Märkligt. Backa in på någon, det är lätt hänt.
Kammaflaje
Kammaflaje 13 dagar sedan
Som lastbilschaufför så finner jag detta högst olämpligt att en tonåring kan framföra ett fordon som väger ca 8 ton och koppla på en trailer som får lasta 40 ton... högst olämpligt.
Swedish Hermit
Swedish Hermit 14 dagar sedan
Vissa mindre seriösa aktörer lägger in programvara med möjlighet till välja flera hastigheter redan nu. Tex till Volkswagen finns det programvara med "hemliga" menyer som nås via vissa kombinationer av knappar.
SAYWHATTT
SAYWHATTT 22 dagar sedan
Men det är farligt ju
Håkan Pettersson
Håkan Pettersson 24 dagar sedan
Tur att vi har en nollvision i trafiken! Det löser alla problem och ingen blir skadad eller dör!
Ullareds Kjell
Ullareds Kjell 25 dagar sedan
Detta måste förbjudas, helt sinnes
CruelQuertos
CruelQuertos 20 dagar sedan
Inte alls
oiuet souiu
oiuet souiu 25 dagar sedan
"förstängning för att dom inte ska kunna sitta där bak" nä men så sitter dom 3 st fram istället. sett flera gånger....
eioshen boboi
eioshen boboi 26 dagar sedan
har mycket ansvar i detta vad det gäller minderåriga.
Ali AlAbs
Ali AlAbs 24 dagar sedan
Tja snygging ;)
seeni gzty
seeni gzty 27 dagar sedan
Ska man behöva köra efter en sån nu?
nieooj gotoy
nieooj gotoy 28 dagar sedan
ombyggda tunga dragbilar innan ni skriver mer.
Cassie
Cassie 29 dagar sedan
slippa lastbilskort.
oiuet souiu
oiuet souiu 25 dagar sedan
står massa och kan tex plöja ett par bilar och i värsta fall leder det till skador för dom inblandade som påverkar dom livet ut..
Jan Sandin
Jan Sandin Månad sedan
Bara i Sverige. Är det på riktigt?
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden Månad sedan
Regler för A-traktorer har ju funnits i landet sedan 1963!
who dis
who dis Månad sedan
"förstängning för att dom inte ska kunna sitta där bak" nä men så sitter dom 3 st fram istället. sett flera gånger....
nieooj gotoy
nieooj gotoy 28 dagar sedan
Ingen dispens behövs du får ha öppet bak i en lastbil
Emil Mange M.
Emil Mange M. Månad sedan
ja men visst, låt en 15 åring ta en kurs med en moped som väger 300 kg (eller något) och sen låt dom sätta sig bakom ratten på en jävla lastbil...
Cassie
Cassie 29 dagar sedan
Ska man behöva köra efter en sån nu?
James Thunder
James Thunder Månad sedan
Det är bättre och billigare för grävmaskinister numera i Sverige sedan 10 år tillbaks - att transportera maskiner själva på jordbruket med en riktig lastbil som är A-traktor registrerad än att betala idiotiska EU yrkesförare kompetens kurser ADR intyg med obligatoriska läkare intyg vart 5 år med sitt vanliga CE körkort eftersom det då skulle räknas som yrkesmässigt trafik. Men en modern nyare traktor duger också lika bra att dra maskintrailer med utan onödiga dyra 35000 kr kurser vart 5 år. Att 16 åringar kan göra detta är ju helt legitimt eftersom det ju handlar om arbets transport till exempel på pappas lantgård 🤣😂🤣😂🇸🇪✝️🇺🇸
seeni gzty
seeni gzty 27 dagar sedan
Tycker att det ska vara olagligt att ha en EPA lastbil, det är okej att ha en normal personbil men lastbil eller buss, nä det ska vara olagligt
soniyu ziuy
soniyu ziuy Månad sedan
Förändra regler till modern tid!
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden Månad sedan
Skulle behövas en helt ny klass
mijuo roui
mijuo roui Månad sedan
Sen är det konstigt att dom får lasta i hytten om dom har en dispans för det men i en vanlig a traktor har man ingen dispans för det
eioshen boboi
eioshen boboi 26 dagar sedan
dodge ram 3500 heavy duty vilket jag som har haft b kort 23 år får inte köra ,såg jag i Täby var en 15 åring tjej kör detta på allmänna väg.detta är svårt att förstå.
Diskett73
Diskett73 Månad sedan
Går det att regga tillbaka fordonet till ursprunget igen från A.traktor till Lastbil? Hörde något om att de tappar alla nödvändiga intyg så att det inte går, men det kanske inte stämmer...
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden Månad sedan
Det går att registrera tillbaka. Det första är att man har kvar ett registreringsbevis som då den var lastbil. Det är en form av intyg för den allmänt, och som man förutsätter att den återställs till i relevanta delar. Sedan när det gäller de ändringar som rör konstruktiv hastighet. Om man har gjort den spärrningen via den lagstadgade hastighetsregulatorn, då är det bara att låta ackrediterad verkstad programmera om den som den ska vara för lastbilen. Har man ändrat på annat vis motorstyrningen, ska det återställas. Beroende på om den ändringen är relaterat med dess avgascertifiering så måste tillverkaren eller dess ombud intyga att det tidigare godkännandet är återställt. Ev spärrning i växellåda är bara att återställa. Har man bytt koppling som A-traktor (dragkoppling) så ställs godkännande för kopplingen då den åter ska vara lastbil. Har man ändrat något som påverkar bromsar (exempelvis tagit bort eller satt dit fler axlar då kan det krävas intyg på att bromsar åter uppfyller kraven som lastbil. Sedan får man givetvis tänka på färdskrivare. Men det är inget som vi besiktningsorgan har att kontrollera skriver Göran.
Maria Bohrlund
Maria Bohrlund Månad sedan
Låt en a-traktor gå i samma hastighet som mopedbilarna. En a-traktor har alla säkerhetsaspekter som behövs. Riktiga bromsar, bälten och säkerhetszoner vissa har öven krockkuddar. Medan mopedbilar har.... nej inget av detta.
ToRcH
ToRcH 11 dagar sedan
Ogillar mopedbilar starkt men det finns mopedbilar som har FLER funktioner och säkerhetsdoningar än vissa NYA personbilar. Detta förstås bara om man har pengarna som behövs för att köpa en. Runt 200k och uppåt för en sådan har jag för mig.
soniyu ziuy
soniyu ziuy Månad sedan
flinar, blir ju riskabla omkörningar då! Och en del har stora ganska nya vans som de kör i kring med som EPA traktorer!
Jeff Holmström
Jeff Holmström Månad sedan
hoppas på förbjud för alla a traktorer! :)
1985Viggen ツ
1985Viggen ツ Månad sedan
Någon som aldrig hade en a-traktor och blev avis när brudarna hoppade in i den kapade 740:n och drog iväg på strög? ;)
mijuo roui
mijuo roui Månad sedan
har mycket ansvar i detta vad det gäller minderåriga.
LB
LB Månad sedan
2:10 finns ju krokbilar utrustade med vändskiva så förstår inte varför det skulle vara förbjudet
RoachSemtex99
RoachSemtex99 Månad sedan
Min kompis har en sådan lastbil till a-traktor och habehövde göra om hytten utan ha kvar den
TheFinePlayer
TheFinePlayer Månad sedan
Själv fick man gå 3 årig utbildning värd ca. 150 000kr för att få CE så man kan köra lastbil med släp. Intressant att att en 15 åring bara behöver traktor kort bara för att det går i 30. Det är ju fortfarande ett ofantligt långt och tungt ekipage som dessutom beter sig mycket annorlunda från en vanlig personbil eller traktor. Att lära sig om säkerhet runt lastbilar är super viktigt när det är luft styrda bromssystem och helt andra förhållanden för beteende på vägen.
Bullfidde
Bullfidde 18 dagar sedan
Du hade också fått dra detta bakom en traktor eller a traktor i 30km/h på b- körkort.
Peter Andersson
Peter Andersson Månad sedan
Jag betalade mitt körkort själv,har inga problem med att man får köra60+ton med moppekort, bara man betalar skatt,o inte ligger staten till last.
Flierman
Flierman Månad sedan
Sjukt att någon som är 15 är kör detta, snacka om iduoti
CruelQuertos
CruelQuertos 20 dagar sedan
Det är ingen slyngel som har råd att köra traktor lastbil. Det är inget problem med buskörningsr i en sån med andra ord.
Kajs Dbbdbdbd
Kajs Dbbdbdbd 28 dagar sedan
Den går i 30.....
Ante Dedu
Ante Dedu Månad sedan
Fattar inte reglerna kring tunga a-traktorer, men tycker dom är helt bortom gränserna för är själv CE chaufför och har gått utbildning för fordonet och begriper mig inte på hur en 15 åring kan få framföra så tunga saker. Tycker det är rent sagt helt galet eftersom att bromssträckan påverkas av tyngden och sen så har dom flesta tonåringarna inte så mycket vana med att vara ute i trafiken. Kommer man med ett tungt ekipage så är bromssträckan väldigt lång och även om det bara handlar om 30 km/h Just eftersom att man har så står massa och kan tex plöja ett par bilar och i värsta fall leder det till skador för dom inblandade som påverkar dom livet ut..
Ante Dedu
Ante Dedu Månad sedan
@Motorblog of Sweden Håller med till hundra procent. För en moppe har en totalvikt på max 160-200 kg och inte drygt 20-30 ton. För tycker personligen att en a-traktor är en ombyggd personbil och inte ett c fordon. Tycker dom ska tillämpa viktbegränsningar på a-traktorer.
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden Månad sedan
Det som är mest skrämmande är att de kör moppe på trafikskolan och inte rätt fordon!
vassili dmitrovski
vassili dmitrovski Månad sedan
dodge ram 3500 heavy duty vilket jag som har haft b kort 23 år får inte köra ,såg jag i Täby var en 15 åring tjej kör detta på allmänna väg.detta är svårt att förstå.
James Thunder
James Thunder Månad sedan
Det är inget konstigt med det eftersom en traktor är ett legitimt arbetsredskap, jag tycker personligen att man kan sänka körkortsåldern Sverige till 16 år som till exempel i USA där ungdomar helt normalt dagligen använder Dodge Chevrolet Ford pickups utan hastighetsspärrar🤣😂🤣😂🇸🇪✝️🇺🇸
King Jack
King Jack Månad sedan
Tycker att det ska vara olagligt att ha en EPA lastbil, det är okej att ha en normal personbil men lastbil eller buss, nä det ska vara olagligt
Martin Eriksson
Martin Eriksson Månad sedan
Ingen dispens behövs du får ha öppet bak i en lastbil
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden Månad sedan
Göran svarar: - En med kort hytt är inga problem. Men är det så kallad sovhytt så är det ett utrymme som behöver förstängas. Det är vad vi i branschen tolkar bestämmelserna. Givetvis kan man ställa in ett fordon utan förstängning och få det prövat vid besiktning.
Mr Ex
Mr Ex Månad sedan
Ska man behöva köra efter en sån nu?
Mr Ex
Mr Ex Månad sedan
@James Thunder Man måste vara en speciell ålder för att veta hur allt ligger till?
James Thunder
James Thunder Månad sedan
@Mr Ex Kom igen när du fyllt 50 år och vet vad du pratar om🤣😂🤣😂🤣🇸🇪🇺🇸✝️😃
Mr Ex
Mr Ex Månad sedan
@James Thunder Så då ska vi göra den mer oseriös med att göra om lastbilar till a-traktorer? Jag känner flera svenskar som jobbar inom yrket, det där är bara en myt.
James Thunder
James Thunder Månad sedan
@Mr Ex Jag har också ABCEDE körkort som det kallades för 20 år sedan men jag har aldrig brytt mig om att förnya ADR och det andra nyare yrkesförare kompetens intyget. Eftersom åkeri branschen är totalt oseriös och det är idag bara importerade lönedump chaufförer som kört sönder åkeri branschen inom EU. Jag har mitt lastbilskort för eget bruk och tänker aldrig mera jobba med yrkesmässigt lastbilskörning. Svar nej jag ser inget problem med A-traktor registrerad lastbilar eftersom åkeri branschen är oseriös idag.🤣😂🇸🇪🇺🇸✝️😃
Mr Ex
Mr Ex Månad sedan
@James Thunder Är det inte meningen att transport ska gå snabbt. Jag ser inte meningen med att göra om en lastbil till a-traktor. Detta är inte okej när andra är tvungna att betala 15.000Kr eller mer för sitt C kort eller gå utbildningar som kostar en del. Jag ser inte hur det här ens skulle vara bättre?
Badbellman
Badbellman Månad sedan
Vissa 15åringar kör bättre lastbil än andra äldre idioter efter vägen. Tycker det är bra/smidigt att på traktorkort kan få sommarjobb som maskinflyttare. Det ska börjas i tidig ålder om det ska bli nån chaufför av hen.
beedsj roiue
beedsj roiue Månad sedan
Är färdskrivaren ett krav på tunga A-traktorer? och behövs YKB om man kör tung a-traktor i arbetssyfte?
James Thunder
James Thunder Månad sedan
Vad skall du med idiotiska färdskrivare till, du kör ju en traktor från mörkt till mörkt på pappas gård och en A traktor har alltid varit och är ett legitimt arbetsfordon.😂🤣😂🤣🇸🇪✝️🇺🇸
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden Månad sedan
Inget krav på färdskrivare. Angående YKB vet jag inte, det får du kolla med Transportstyrelsen!
J1I9M7M4Y
J1I9M7M4Y Månad sedan
Jag ser hellre ungdomar i en sån än i dessa totalt livsfarliga mopedbilar.
Alem
Alem Månad sedan
Precis dom är byggda som matlådor
thnkswdsh BellaEdvin
thnkswdsh BellaEdvin Månad sedan
Förändra regler till modern tid!
Börje Eriksson
Börje Eriksson Månad sedan
Om de med de små EPA traktorerna åker in där möjlighet finns och släpper förbi bakomvarande trafik så blir det inte så irriterande, men en del bara kör mitti och en del bara flinar, blir ju riskabla omkörningar då! Och en del har stora ganska nya vans som de kör i kring med som EPA traktorer!
James Thunder
James Thunder Månad sedan
@beedsj roiue Några måste ju arbeta och köra ut koskiten med traktorn så det blir mat till rövsittarna i fjollstäderna,🤣😂🤣😂🇸🇪🇺🇸🇺🇸
beedsj roiue
beedsj roiue Månad sedan
Det här med A-traktorer har spårat ur totalt. Varannan bil blir A-traktor och vart man än åker så blir man blockerad av dom 🤣
satanihelvetet
satanihelvetet Månad sedan
Jag anser att det för traktor och alla former av släp åtminstone ska finnas en enklare form av uppkörning som visar att personen kan hantera det. I övrigt anser jag att föräldrarna har mycket ansvar i detta vad det gäller minderåriga.
satanihelvetet
satanihelvetet Månad sedan
@Motorblog of Sweden Jag menar då för traktorkort överhuvudtaget, oavsett vad för traktor man sedan kör. Ja, det är ju helt sjukt att man går från moppe till traktor när man fått kortet i handen.
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden Månad sedan
Det tror jag också de har! Är ingen överhängande mängd ungdomar som kör detta alternativ. Är mest företagare och unga som jobbar på gård eller som har föräldrar som är eller jobbar inom åkeri. Men det som är skrämmande är att du kör moppe på trafikskolan!
bilij pdan
bilij pdan Månad sedan
Ok,vi förbjuder allt,och,ingen-ingen skall ha nåt roligt! Alla barn skall bara sitta vid datorn.🧐
ToRcH
ToRcH 11 dagar sedan
Nä det är bättre att dom sitter i en tung dödsmaskin utan trafikvett med mobiltelefonen (som för övrigt är en "dator") och skickar snapchats samt spelar in TikTok videor 👍. (sarkasm kallas det ifall nån undrar)
fleeex
fleeex 15 dagar sedan
Fake profiler överallt...
hlidskjalf666
hlidskjalf666 19 dagar sedan
Säkerhet går före nöjet för 15 åringar.
Bo Peep
Bo Peep Månad sedan
Dem flesta som kör EPA kör som idioter, med mobilen i hand. En 15 åring är inte mogen nog för att köra ett fordon 18 åringar är knappt mogna nog! En lastbil oavsett om den kör 30km/h har en skitlång bromssträcka speciellt på is. Hur fan har transportstyrelsen tänkt när dem tillåter detta?!
1985Viggen ツ
1985Viggen ツ Månad sedan
Jaså Tycker dom flesta kör riktigt bra.. Att dom sedan drar ett bredställ i någon rondell här och där får man ju ha överseende med ;)
Bo Peep
Bo Peep Månad sedan
@emilie snellman jag håller med, det är tråkigt att det är så men fokusen är nu på EPA.
emilie snellman
emilie snellman Månad sedan
Tyvärr finns det allt för många med vanlig personbil och b- kort som också kör omkring med mobilen i hand i betydligt högre hastigheter.
Wäggetorp Gård
Wäggetorp Gård Månad sedan
Urklipp från transportsyrelsen.se Övriga krav för traktor Körkortskrav: -För en traktor b krävs som lägst B-körkort. -För traktor a och äldre traktorer (enligt ovan) gäller traktorkort, körkort med AM-behörighet eller högre. Gäller det kortare sträckor på väg, till eller från en arbetsplats, mellan en gårds ägor eller liknande krävs inget körkort för traktor a. -Om du ska köra traktor a eller b med tillkopplade släp i yrkesmässig godstrafik krävs behörigheten C eller CE (enligt 2 kap. 10 § yrkestrafiklagen).
Wäggetorp Gård
Wäggetorp Gård Månad sedan
@ProctoLogic utveckla gärna.
ProctoLogic
ProctoLogic Månad sedan
Traktor A är inte A-traktor så du har fel
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden Månad sedan
Inga länkar tillåtna
Wäggetorp Gård
Wäggetorp Gård Månad sedan
@Wichser sök på ”fordonsregler traktor” på den sidan. Går inte att länka här.
Wichser
Wichser Månad sedan
Kan du skicka länken till den sidan?
Robert Boberg
Robert Boberg Månad sedan
Ok,vi förbjuder allt,och,ingen-ingen skall ha nåt roligt! Alla barn skall bara sitta vid datorn.🧐
ToRcH
ToRcH 11 dagar sedan
Att framföra ett fordon är ett stort ansvar för ditt eget och andras liv, så att säga "roligt" i detta sammanhang är irrelevant. Det kan vara roligt att "köra fordon" för vissa men om det skulle klassas som en underhållning/nöje så skulle det vara tillgängligt för ALLA oavsett ålder eller licens, i likhet med att gå på "tivoli" eller använda "datorn" (som du själv föreslår) t.ex. Det finns en anledning till varför man har en, eller flera olika åldergränser och fordonsbegränsningar på körkort i sverige.
hlidskjalf666
hlidskjalf666 19 dagar sedan
Ja att 15åringar ska ha roligt, får inte gå före allt annat. Idiot
soniyu ziuy
soniyu ziuy Månad sedan
jordbrukstraktorer känns det som. Gamla lastbilssläp utan bromsar i 50km/h.
Arv1d
Arv1d Månad sedan
grym video!!!
bilij pdan
bilij pdan Månad sedan
jordbrukstraktorer känns det som. Gamla lastbilssläp utan bromsar i 50km/h.
Jimmy Berg
Jimmy Berg Månad sedan
Ger asbra erfarenhet 👍
Vangelis
Vangelis Månad sedan
Hellre ungdomar i A traktorer än i mopedbilar!
Vangelis
Vangelis 24 dagar sedan
@Ullareds Kjell Min subjektiva åsikt : A-traktor=ombyggd bil alltså större krocksäkerhet. Hastighet 30km/h även om jag förordar 50km/h. Mopedbil, sardinburk som går 50km/h.A ungdomar har enligt min uppfattning bättre kunskap om bilar, trafikregler o dylikt än ungdomar i m- bilar som ofta inte har en susning om någonting. Alla fall i den stad jag bor.
Ullareds Kjell
Ullareds Kjell 25 dagar sedan
logiken i det ligger?
Epa 56
Epa 56 Månad sedan
Sen är det konstigt att dom får lasta i hytten om dom har en dispans för det men i en vanlig a traktor har man ingen dispans för det
Andreas Karlsson
Andreas Karlsson Månad sedan
En som har B körkort får inte dra vilket släp man vill men en 15 åring få köra en lastbil som knappt har någon utbildning alls vad fan är det för regler det är sjukt 😠
Leif Karlsson
Leif Karlsson 15 dagar sedan
Jag jobbar som yrkesförare i vägunderhåll och ser dagligen problemet med bilister som inte har en susning om regler i trafiken, borde inte vanliga bilister få utbildning i stället,kunde bli lite säkrare på jobbet
SAYWHATTT
SAYWHATTT 22 dagar sedan
Snart kommer YKB för B körkort ...
Folke Johansson
Folke Johansson Månad sedan
En som har B kort får också dra vilket släp som helst, bakom en A traktor...
mr Burns
mr Burns Månad sedan
Heja Sverige
mr Burns
mr Burns Månad sedan
Heja Sverige
Filip Andersson
Filip Andersson Månad sedan
Vill inte ha 15 åringar som kör runt i lastbilar på vägarna.
Filip Andersson
Filip Andersson 20 dagar sedan
@CruelQuertosDå är de 10st för många
CruelQuertos
CruelQuertos 20 dagar sedan
Det kommer inte hända, hur många 15 åringar tror du har råd att köra runt i en lastbil? Typ 10 i hela Sverige max.
Filip Andersson
Filip Andersson Månad sedan
@James Thunder Orkar inte debattera med 15 åringar, tycker egentligen inte ni ska får köra a traktorer då de är en bil men bättre de än att ni ger er ut på vägarna med en lastbil som väger 10 ton.
James Thunder
James Thunder Månad sedan
@Filip Andersson Nej det är ju en långsamgående traktor som används för det dagliga arbetet och inte en importerad EU lastbilschaufför som kan vara från länder där du fått lastbilskortet inklusive ADR på Kalle Anka posten.🤣😂🤣😂🇸🇪🇺🇸
Filip Andersson
Filip Andersson Månad sedan
@MrJimmylarsson74 Mitt svar kvarstår dock varför har man olika körkort på lastbil och bil om de nu inte är annorlunda eller mer krävande att köra lastbil? Dessutom kör 15 åringar upp på moppe för AM kortet alltså ingen bil. Att gå från moppe till bil är ett stort steg i sig men till lastbil är ett enormt steg som ingen 15 åring är mogen för.
Plisken
Plisken Månad sedan
Förstår om vuxna med C kort reggar som A traktor för att kunna dra släp men en 15 åring.
Diner50
Diner50 Månad sedan
Förstår om en vuxen med behov av en lastbil reggar den som A traktor. Om bara för att undvika lastbil regler etc etc. Men att lära upp sin 15åring att köra lastbil inom skogsbruket är helt klart också en bra anledning att regga lasbil som A traktor. Inget säjer ju att lastbilen måste användas för att fara på ICA... Den kan 100% användas för lämpliga sysslor. Om inget kan de ha en epa lastbil bara för att de ska lära sig köra lasbil. Annars så görs det med en riktig lastbil ju. Vill ni ha 13åringar bakom ratten gående 80km/h eller en ansvarsfullt 15åringar gående 30km/h? Välj. 30km/h så är lastbilen en tung traktor. Det är perfekt träning för att sedan köra riktig lastbil. Och de kan göra det helt lagligt. För om det inte går att göra det lagligt så varför inte börja runt 13år och köra riktiga lastbilar? Lika illa går det ju om polisen stoppa de som är 13 eller 15år som ni vill ha det. Arbeta emot att dessa 15 åringar far in i städerna med A traktor bil eller lastbil. De är få A traktor körare som ska vara och köra omkring i städer. Lastbil eller ike lastbil. Där är problemen inte de som gör det ansvarsfullt. Ja menar det är emot reglera att låta en 13 eller 15 åring att köra en riktig lastbil. Men kan fullständigt förstå om det hände ute i skogen eller efter allmän väg till och med. Det är inte körkort eller ålder som kör. Det är en person som är lämpad att göra det som ska vara bakom ratten. De kan ha ingen riktig kunskap hur man kör, bara de måste lära sig och blir guidad av en ansvarsfull vuxen. Grunden är att de är lämpliga för att lära sig hur man kör. De har grunderna för att lära sig köra i stads traffik men inte körkunskapen FÖR DET. Så det måste få börja träna i en säker låg risk miljö. (ute på landet eller i skogen) En 15 åring med mopedkortet/traktorkortet kan absolut få köra en lastbil. Behöver inte ens vara en A-traktor ju. Men är ju bra om man gör det lagligt... Men iden att en 15åring eller en lämplig 13 åring inte kan få köra 3 km/h är dumheter. Om de inte KAN köra så måste de få LÄRA sig köra 3km/h. Sedan 10km/h. Sedan 20km/h. Dessa top hastigheter på 30km/h är när deras kunskaper är breda nog att köra 50km/h. De kan parkera bilen. De kan växla och blinka. De kan hantera fordonet så pass att 30km/h är en begränsning som är bara dum att den finns. De ska kunna hantera fordonet UP TILL 30km/h. Sedan ta B kortet och lära sig hur man kör ÖVER 30km/h. Poängen är att föräldrar eller någon ansvarig person måste se till att LÄRA 13 eller 60 åringen hur man KÖR FORDONET. De gör det nu eller när de tar B kortet. 30km/h är en lämplig begränsing då högre en så är de inte mogen nog att köra. Men om det är lämplig för 30km/h så visst de måste få köra! Men de måste få först lära sig hur man gör, sedan försiktigt smyga igång och när redo komma upp i de HÖGA 30km/h. Och när det är risk att något händer så sänker man farten och stannar till om så måste som nybörjare. De KAN gå 30km/h men de är inte lämpade att köra som en utbildad lastbilschaufför eller personbils chaufför. Därför är ett långsamtgående fordon UTMÄRKT för de kan stanna om de bli osäker om de klarar av trafiksituationen. Ni andra med B kort ska anpassa er efter långsamtgående fordon och övningsköring B bil. Riktiga lasbilar måste anpassa sig efter B bilar då NI ÄR INTE SÄKRA I TRAFFIKEN. Vill bara punktera det ordentligt. Se till att anpassa er efter de som är unga i traffiken så ser vi till att anpassa oss efter B huliganer. När jag börja köra A-traktor bil ( Volvo 940 XD ) så var man inte fullärd att köra 30km/h ens. Så man körde inte 30km/h och man KRÖP på kopplingen för man kunde inte hantera normal bilkörning. De måste gå långasmmare om man inte är helt inlärd. Man anpassa farten efter hurvidare man kunde kontrollera det. (med far/mor brevid) Först när man kunde köra 30km/h så lämna far/mor bilen och man fick åka runt i 30km/h MAX. Man kunde stanna och starta och parkera. Forfranade nybörjare men man kunde hantera fordonet. Så själv får man träna vidare på det. Bra! Inte bra i hög temp stadstraffik men ute på landet underbart! Samma med en lastbil. Ute på landet eller rent av en skogsväg så är en 13 åring eller en 63 åring lika lämpade att börja lära sig att ratta lastbil. Om 63 åringen inte har varit bakom en rätt förut så vad är skillnaden? 13 åringen måste bara se tills så de inte gör något dumt och oansvarsfullt. Det är enda skillnaden mellan 13 åringen och 63 åringen. 13 årigen behöver någon vuxen att ansvara över de. Innan de är18år så är detta ALTID ett krav. Och då kan de ta CE kortet ju. Så igen vad är prblemet med en 15åring som är rätt lärd att köra en A traktor lastbil? Att de ska göra något oansvarigt? Föräldarna är problemet. Förstår om de far på ICA och stökar till det på parkeringen. Regler verkar fel och måste ändras. Vi kan inte acceptera det. Men jag fick inte ta A-traktorn till stan. Men jag hade kortet för det ju? Tog mitt moped kort i den stan ju? Kört i rondeller etc? Igen lämplighet och ansvar från föräldrar etc etc. Om de inte kan lita på att barnen deras köter sig varför har de en lastbil som barnen har tillgång till? Eller ens en bil på gåden? En kniv??? Under hela min uppväxt visste jag var bilnycklarna var. Inte tog jag den till ICA? Inte tog jag heller A-traktorn till stan. Även fast mopedkortet tillåter det. Jag fick ju inte ta bilnyken och fara på ICA när jag var 9 heller. Var är skillnaden? Att jag är straffmyndig? Då måste jag ta lastbilen och köra över någon! Ser inte 63åringar köra runt i stan med en lastbil direkt oansvarsfult. Varför tro någon att 15åringar kommer göra det? Kanske ställ krav på föräldrar etc, etc.
Hyringapower
Hyringapower Månad sedan
Hur kommer det fungera med om traktorn flyttar maskiner i ett yrkesmässigt uppdrag? Måste föraren i traktor klassad lastbil inneha YKB?
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden Månad sedan
Angående YKB vet jag inte, det får du kolla med Transportstyrelsen
Alexander Samuelsson
Alexander Samuelsson Månad sedan
Mycket bra och intressant video 😊
Robin Liljedahl
Robin Liljedahl Månad sedan
Det här med A-traktorer har spårat ur totalt. Varannan bil blir A-traktor och vart man än åker så blir man blockerad av dom 🤣
Robin Liljedahl
Robin Liljedahl 20 dagar sedan
@CruelQuertos de kan vi ändra på 😅
CruelQuertos
CruelQuertos 20 dagar sedan
I sthlm är dom sällsynta
Patrik N
Patrik N Månad sedan
A-traktor borde förbjudas helt. Snart blir det väl A-traktor reggade oljetankers och rymdraketer med, allt för att barnen ska få köra lite.
Filip Andersson
Filip Andersson Månad sedan
@JIF14 inte är de 15 åringar som transporterar mat i lastbilar iallafall
JIF14
JIF14 Månad sedan
@Filip Andersson vart får du din mat ifrån? Juste, bönder.
ProctoLogic
ProctoLogic Månad sedan
Ja mer förbud tack.
Patrik N
Patrik N Månad sedan
@Ludwig Byhage att några individer saknar trafikvett gör inte barn lämpligare att framföra bilar eller tyngre fordon. Hur vet du att det var dom sämsta förarna samt att dessa var 40+?
Ludwig Byhage
Ludwig Byhage Månad sedan
@Patrik N dem sämsta förarna jag sett har varit 40+ och uppåt. efterblivna omkörningar med mera.
Nils-erik Karlsson
Nils-erik Karlsson Månad sedan
Nä lastbil som A traktor skulle ej fram föra en 15 åring skulle förbjudas helt o hållet Hållet er till valig bil ej lastbilar
Epa 56
Epa 56 Månad sedan
Jag såg en som hade hen Scania vabis och hade ett långt släpp på vändskivan och den va en lastväxlare men han sa att man inte får det men jag tror man får det bara för att dom har den kopplad till vändskivan
Epa 56
Epa 56 Månad sedan
@Peter Andersson 👍👍
Peter Andersson
Peter Andersson Månad sedan
@Epa 56 Släpet får ha lastväxlare,inte dragbilen.
Epa 56
Epa 56 Månad sedan
@Viperr det var en Scania vabis med lastväxlare man han sa att man inte fick det
Viperr
Viperr Månad sedan
Ursäkta men.. vad menar du?
Starelfwood
Starelfwood Månad sedan
Tung A-traktor kan nog ha sin plats inom vissa skrån men varför inte koppla det till att föraren minst måste ha B-körkort? I sådant fall så finns det ju i a f lite mer rimlig utbildning och ålder kopplat till föraren!
ProctoLogic
ProctoLogic Månad sedan
@Nextuz Nej du får ine bygga om ett fordon till B traktor
Nextuz
Nextuz Månad sedan
@Henrik Lind Jo jag vet Men får du "bygga" och regga en B-traktor av exempelvis en lastbil?
Henrik Lind
Henrik Lind Månad sedan
Det finns redan Traktor B. 50 km/h och B körkort.
Nextuz
Nextuz Månad sedan
Borde kunna reggas som B-traktor helt enkelt :) Då får man ju automatiskt upp hastigheten 20km/h
Lokis 72
Lokis 72 Månad sedan
Vad är kraven för ett släp till traktor? Måste det vara registrerat? Krav på bromsar eller får det vara obromsat? Bönder kör ju runt med vad som helst bakom sina jordbrukstraktorer känns det som. Gamla lastbilssläp utan bromsar i 50km/h.
MrJimmylarsson74
MrJimmylarsson74 Månad sedan
Med reservation för att transportstyrelsen kanske ändrat reglerna så var det iaf att traktor i skatteklass 1 Dvs traktor som går mer än 10% på väg bla A-traktorer ska ha reggat släp. traktor klass två (jordbrukstraktor har som krav att över dubbla traktorns bruttovikt ska man ha bromsar dock ej reggat. De nya klass b ska alltid ha reggat släp.
ProctoLogic
ProctoLogic Månad sedan
A-traktor har inga viktkrav
Adam Bertilson
Adam Bertilson Månad sedan
@Simon Wiklund Jo bra att följa... Enligt lag för du aldrig överlasta vad fordonstillverkaren uppger som maxvikt, eller vad väghållaren säger som maxvikt. Samma gäller vad däcken klarar eller som sagt vad axlarna klarar. Och det är alltid den lägsta summan som gäller.
Simon Wiklund
Simon Wiklund Månad sedan
@Adam Bertilson Naturligtvis kan det vara bra och följa rekommendationerna för de är ju skrivna av en anledning. Kör man vagnar som är av de lite äldre typerna så får man chansa lite på vad de klarar av, det lär nog märkas när man får sportigt stuk på hjulen.
Adam Bertilson
Adam Bertilson Månad sedan
@Simon Wiklund Traktortillverkaren uppger på typskylten hur mycket du får belasta axlar och total tågvikt. sen gäller 10 tons axeltryck som mest.
Ekans !!
Ekans !! Månad sedan
Trevlig video och lärorik
1nc0g
1nc0g Månad sedan
Är färdskrivaren ett krav på tunga A-traktorer? och behövs YKB om man kör tung a-traktor i arbetssyfte?
Kammaflaje
Kammaflaje 13 dagar sedan
Nej... jag är lastbilschaufför och du behöver inte förarkort eller ykb för det där... därför du ofta ser traktorer inne i städer.
Peter Andersson
Peter Andersson Månad sedan
Egen transport inga krav , köra åt andra,trafiktilsånd,ykb.
Motorblog of Sweden
Motorblog of Sweden Månad sedan
Inget krav på färdskrivare. Angående YKB vet jag inte, det får du kolla med Transportstyrelsen
Hejdå
Hejdå Månad sedan
Nope inget av det
Magnus Andersson
Magnus Andersson Månad sedan
Intressant video med en duktig tekniker! Kritiker ser tyvärr inte hela bilden. Används fortfarande tills stor del efter det ursprungliga syftet. 👍 Ni som direkt skriker förbud bör skaffa er en bättre bild av lantbruk och skogsbruk i Sverige. Kanske kände ni inte till att det är tillåtet och har varit det i många år. Rekommenderar er att titta på olycksstatistik gällande ombyggda tunga dragbilar innan ni skriver mer.
Jimmy Berg
Jimmy Berg Månad sedan
Ja jag förstår inte heller dom som kritisera lixom 0 tänk där å vissa kan man ju undra om dom fick kortet via wish 😁
Hölger
Hölger Månad sedan
Kul att se minst en vettig kommentar, bra skrivet 👍
Andreas G
Andreas G Månad sedan
Du vet inte hur rätt du har, och jag kan bara hålla med dig👍🏻
I Don't know why
I Don't know why Månad sedan
Löjligt att 15 åringar ska kunna köra lastbil med släp, när man inte ens med B-körkort får köra med BE släp
Robin Rasmussen
Robin Rasmussen 24 dagar sedan
@satanihelvetet 80km/h för alla fordon som framför ett släpfordon, 90km/h om det endast är lastbilen.
satanihelvetet
satanihelvetet Månad sedan
@Samuel Fransson ...och vad/hur skiljer det sig från det jag skrev?
Samuel Fransson
Samuel Fransson Månad sedan
@satanihelvetet original är den spärrad 92 km/h lyssna nogranare
satanihelvetet
satanihelvetet Månad sedan
15-åringar med traktorkort får köra traktor, inget annat. Som han säger i videon så är lastbilar hastighetsspärrade till 92 km/h medan laglig hastighet på väg är något lägre (80 va!?). En traktor ska vara spärrad till max 30 km/h. Traktorer får heller inte användas och köras hur som helst, exempelvis inte på motorväg.
Samuel Fransson
Samuel Fransson Månad sedan
Den blir registrerad precis som en jordbrukstraktor det är exakt samma sak som och köra lastbil med släp och jordbrukstraktor med större kärra!
knightjocke
knightjocke Månad sedan
När man ser den här videon känns det som att de borde finnas något som heter tung a-traktor. Det finns ju som man i videon säger en nytta med a-traktor som lastbil, för att slippa lastbilskort.
Henrik Lind
Henrik Lind Månad sedan
Det finns redan Traktor B. Det är en traktor som har en konstruktiv hastighet som överstiger 40 km/h, som får framföras i max 50 km/h och som kräver minst B körkort. Ifall man inför att alla ”tunga” traktorer automatiskt blir Traktor B så har vi löst alla problemen.
Isak22
Isak22 Månad sedan
Aa men du vet en traktor är också ganska tung, och 15 åringar får köra en jordbrukstraktor med släp på 20 ton t.ex
Bm1113 - Heavy equipment videos!
Bm1113 - Heavy equipment videos! Månad sedan
Bra video som visar många bra saker och även att A-traktorer fortfarande används yrkesmässigt som de och EPA traktorerna en gång i tiden skapades för :)
Ronni Petersson
Ronni Petersson Månad sedan
@Diner50 Då är det bättre att regga lastbilen som motorredskap klass 1 och då gäller b-kort och 50 km/h.
Diner50
Diner50 Månad sedan
Om något bör lagar ändras så att en traktor kan vara på B kort och då en lasbil som denna kan gå 50km/h. En lastbil vill inte gå 30km/h efter vägen. De är byggd för 50-90km/h. Kan se hur detta kunde leda till att lastbil kunde verkligen hjälpa yrkesmässigt i skogsarbeten etc. Distribution och långfärds körningar vill kunna gå 80km/h och ha gods med sig ju. Ingen vill vara begränsad till 50km/h om inte för att flytta på tunga maskiner. Då kan det vara värt att slippa lastbilsregleran men endå utnyttja fordonets fördelar. Någon inom skogsindustrin klarar av att köra en lastbil i 50km/h. De behöver inte stå emot kraven som lastbilschaufförer ställs mot. Bara det är begränsade i hastighet och att de inte får frakta gods som en grus lastbil etc. Alltså de är en drag traktor och behandlas som en. Då är lastbilen klart bättre men skillnaden mellan 50 och 80km/h är värt det för skogsbranschen och tunga drag transporter. Drag traktor ska vara traktor och lastbil ska vara lastbil helt enkelt. En tom lastad lastbil som går 50km/h är inte värt det. Men en traktor som drar runt på 30km/h arbetskojor eller skogsmasking är helt klart inte dumt. Förarna behöver inte C kort och reglerna är enklare. De är en skogsmaskin som är anpassad för vägen bara. Som inte i onödan kryper runt i 30km/h för någon dum lag. B bil skogsmaskin.
Roger B. SA1CKR
Roger B. SA1CKR Månad sedan
Verkar vettigt. Men man ska nog vara försiktig med o ha en i företaget. Nu är det väl en polissak men skulle det visa sig att man har som syfte att enbart transportera maskiner/material så kan de ju vara fråga om yrkesmässig körning och då gäller ju c-kort och ykb även på traktorer. De va väl en 4-5 år sen den regeln kom för att inte företagare med traktorer skulle konkurrera med yrkeschaufförer. Men har man bara i syfte att flytta den maskinen man kör själv så är ju transporten inte det huvudsakliga jobbet o då ska det vara lugnt om jag fattat rätt.
TheBibliofilus
TheBibliofilus 5 dagar sedan
@Roger B. SA1CKR Om man bara kör åt sig självt inom företaget så är det en traktor, men om man kör åt andra så krävs C-kort och YKB för Traktor B fordon, samma med beskattningen. En Traktor B räknas alltså som lastbil körkortsmässigt och skattemässigt om den används yrkesmässigt i entrepenadverksamhet istället för en lastbil. När du registrerar den så frågar nämligen Transportstyrelsen vad den ska användas till och registrerar efter det. Allt för att inte dagens snabba traktorer ska få en gräddfil mot lastbilarna som har mycket högre skatter och krav på utbildning.
Niklas Matsson
Niklas Matsson Månad sedan
Är en sak om ägaren flyttar åt sig själv, men tillexempel att en anställd sättter sig och flyttar maskin som han kör på firman kan det ses som yrkesmässigt då den anställde inte äger fordonen 😀 och sen om man får betalt för körningen så är det yrkesmässigt 😊
jacob sjögren
jacob sjögren Månad sedan
Den kräver b kort
jacob sjögren
jacob sjögren Månad sedan
@Roger B. SA1CKR japp
Roger B. SA1CKR
Roger B. SA1CKR Månad sedan
@jacob sjögren Jag tror de, traktor b är väl 50km traktor?
Johannes Börjesson
Johannes Börjesson Månad sedan
Helt otroligt sjukt att en 15 åring får köra det där ekipaget när det är reggat som A-traktor...
Kalle
Kalle 14 dagar sedan
@Johannes Börjesson jag ville bara förklara att jag kan köra de i trafik, jag möter folk i bil som inte kan köra själva, medans jag kommer med en väldigt mycket större maskin en deras lilla bil, och dom kan inte köra, jag tycker att det är konstigt att säga att en 15 åring inte borde få köra sånt
Johannes Börjesson
Johannes Börjesson 14 dagar sedan
@KalleJag tycker det är skit konstigt att du får köra de ja. Men de flesta som försvarar detta är själva runt 15 år och då förstår man inte anledningen till att de borde tas bort eller iaf begränsas vad som för köras och vem som får. Vänta tills du blir lite äldre så kommer poletten att trilla ned. När jag va 15 så va ja inte bättre. Å tur de att man inte framförde en lastbil som ”kan” väga 10-30 ton.
FredrikLund
FredrikLund 14 dagar sedan
@Kalle Din traktor på 20tonn väger ca 126tonn när du kör den i 40km/t. Det är inte alla som tänker på det, men det är klart, du är ju bara 16 år.
FredrikLund
FredrikLund 14 dagar sedan
@Kalle Du får ju läsa vad jag skriver. Dom väger 9500kg ca. När den kör i 30km/t så blir vikten nestan 35 tonn. Rörelsemängd, produkten av massan och hastigheten hos ett objekt.
Kalle
Kalle 14 dagar sedan
@FredrikLund nej, tom lastbil väger inte så mycket
Ress
Ress Månad sedan
Hej
Arvid F
Arvid F Månad sedan
Tja
rkorkeaniemi
rkorkeaniemi Månad sedan
Kungar!
Alexander Lindh
Alexander Lindh Månad sedan
nice
Insyn i de nya reglerna för A-traktorer
11:51
Motorblog of Sweden
visningar 221tn
Kalvfilé Oscar | Leif Mannerström
18:01
Leif Mannerström
visningar 25tn
Betnér: Slaktkyrkan 2019 Bootleg NY SPECIAL!
1:10:48
MattyBRaps - Shine (Austin x Evie Cover)
4:07
Jag vet inte hur jag ska fortsätta med Youtube...
35:37
Making Plasma Cutting Machine
19:46
Workshop From Scratch
visningar 2,4mn
Hampus makalösa PV-renovering återbesöket
08:08
Motorblog of Sweden
visningar 44tn
Byggde "Frankenfrog" av sju SAAB:ar
19:33
Motornörd
visningar 56tn
Pikes Peak Saab Per Eklund
1:08:57
swemac
visningar 540tn
Polisen om att köra ospärrad A-traktor
14:41
Motorblog of Sweden
visningar 158tn
"Fick tolv 2:or på besiktningen"
20:52
Motornörd
visningar 206tn
MOS besöker skrotnilsson
13:10
Motorblog of Sweden
visningar 219tn
Kalvfilé Oscar | Leif Mannerström
18:01
Leif Mannerström
visningar 25tn
Betnér: Slaktkyrkan 2019 Bootleg NY SPECIAL!
1:10:48
MattyBRaps - Shine (Austin x Evie Cover)
4:07
Jag vet inte hur jag ska fortsätta med Youtube...
35:37
VI KÖPTE EN ÖVERGIVEN LYXBÅT DEL 6
29:52
TeamOdiffat
visningar 84tn
HOW MUCH IT COSTS TO CHARGE MY TESLA.. #shorts
0:30
Modifying a Broken 992 Turbo S...
28:50
Adam LZ
visningar 550tn
Lackar 945an  *SJUKT RESULTAT!*
18:15
bongelihej
visningar 38tn